Båtuflykt till Rödhamn utanför Mariehamn
Båtuflykt till Rödhamn utanför Mariehamn
Båtuflykt till Rödhamn utanför Mariehamn
Båtuflykt till Rödhamn utanför Mariehamn
Båtuflykt till Rödhamn utanför Mariehamn
Se & göra

Båtuflykt till Rödhamn utanför Mariehamn

Välkommen med på en tretimmars utflykt med skeppare Westberg och hans båt Fiskelyckan till ön Rödhamn. Turen körs på måndagar under sommaren.

Rödhamn, som ligger längst ut mot Ålands hav, bjuder på ett härligt café, vacker natur och spännande historia. Här har sjöfarare slagits med krögare, här har lotsar och fyrvaktare bott med sina familjer och husdjur. Här har otaliga fartyg under flera århundraden sökt skydd och väntat på bättre väder.

Rödhamn, som egentligen består av öarna Långö, Gloskär och Rödö, var den sista säkra hamnen innan man gav sig ut på öppet hav på resan mellan Sverige och Finland.

På öarna finns olika minnen från gångna tider. På Rödö finns rester av ett så kallat sjöfararkapell. Kapellen var vanliga längs farlederna under medeltiden.
Här finns också ristningar i bergen som årtal, personnamn, vapensköldar och ett solur. Sjöfarare som ibland fick vänta i veckor på bättre väder ville ha något att sysselsätta sig med och högg in sina budskap i berget.

På Gloskär finns rester av byggnader som inhyste krogen som verkade på ön från 1750-talet till 1920-talet. Krögarna skulle servera husmanskost åt sjöfararna och även erbjuda logi. Ibland kunde det gå vilt till som när sumpen August kom till Rödhamn 1814. Då blev det bråk om notan och en gäst slogs blodig! Den råbarkade krögaren miste sedan sina rättigheter och måste lämna ön. När ångfartygen blev fler och farleden mellan Finland och Sverige fick en annan sträckning minskade Rödhamns betydelse och krogrörelsen tynade bort.

Utflykten startar i Fiskehamnen i Korrvik (ca 2,5 söder om centrum i Mariehamn) alla måndagar mellan 22 juni och 17 augusti 2020.

Båten Fiskelyckan är av märket Nymar med totallängd på 6,7 meter. Båten rymmer 10 personer och är stabil med goda sjöegenskaper. Vid regn förses båten med ett heltäckande kapell så att alla resenärer hålls varma och torra. Flytväst finns i båten.

På grund av säkerhets skäl förbehåller sig skepparen rätten att ställa in utflykterna vid dåligt väder.